3 Kasım 2010 Çarşamba

İnternet Explorer Tekeli Sona Erdi !

Bundan yaklaşık iki sene önce, Internet Explorer’ın Windows sürümlerinde ön tanımlı tarayıcı olarak gelmesi pazarı rahatsız etti ve firmaların üst düzey yöneticileri konuyla ilgili hoşnutsuzluklarını yüksek sesle dile getirdiler.

Mozilla o zaman IE’nin ön tanımlı tarayıcı olarak gelmemesi ve bu tekelin bitmesi için bir dava açmıştı ancak bu konudan daha sonra herhangi bir ses çıkmayınca basın bu işin peşini bırakmıştı. Nihayet Avrupa Birliği Rekabet Komisyonu IE tekeliyle ilgili bir karara vardıklarını açıkladı.

Nihayet her konuda “rekabete aykırı” olduğu gerekçesiyle firmaların hamlelerini engelleyen AB Rekabet Kurumu, Internet Explorer’ın yıllardır süren tekeline de bir dur diyebildi. Söylemeden edemeyeceğim, Microsoft’un yıllardır pazar standartlarında tarayıcı geliştiremediğini biliyoruz . Peki rekabet kurumunun tekeli bitirmek için Microsoft tarihinin en iyi tarayıcısı IE 9’un çıkışını niye beklediğini siz de merak etmiyor musunuz?

Neyse bunları gözardı edip kararla ilgili gelişmeleri aktarmaya devam edeyim. Uygulanmaya başlanılan yeni sistemde Windows işletim sistemlerinde kullanıcıya bir seçenek ekranı sunuluyor. Bu ekranda tüm tarayıcı üreticilerinin ürünleri yer alıyor ve tarayıcılar rastgele sıralanıyor.  Kullanıcılar buradan istediklerini tarayıcı seçerek, IE zulmüne katlanmak durumda kalmıyorlar.

Beni şaşırtan nokta ise AB Rekabet Kurumu’nun bu konu üzerine çok gitmesi. Yıllarca göz yumduklarını IE tekeline dört koldan saldıran kurum, Microsoft’tan her 6 ayda ve her yılda durum raporları istedi. Bu raporlarla diğer tarayıcıların kullanım oranlarındaki artış gözlenecek. Rekabet kurumunun bu hamlesi pazara adaleti getirse de, atı alan Üsküdar’ı geçtiği için bu kararı pek de samimi bulmadık doğrusu.

scroll

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder