12 Kasım 2010 Cuma

Askeri güvenlikte çığır açabilecek buluş

Celal Bayar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Alaybeyoğlu, bilim dünyasına önemli katkıda bulunacak bir çalışmaya imza attı.

İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş'in danışmanlığında doktora tezini hazırlayan Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu'nun geliştirdiği sensör yazılımıyla tanımsız cisim takibinde hız üç katına çıkarıldı. Böylece askerî güvenlikte çığır açabilecek bir yönteme sahip olundu.


Rektör Erciyeş ve Ege Üniversitesi BilgisayarMühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Kantarcı'nın danışmanlığında doktora tezini tamamlayan Celal Bayar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Alaybeyoğlu, bilim dünyasına önemli katkıda bulunacak bir çalışmaya imza attı. Çalışma, Özel Fatih Koleji'nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Özellikle askerî güvenlik alanında önemli gelişmeler sağlayacak çalışmayla yabancı cisim takip hızı, mevcut sistemlerin üç 3 katına çıkarıldı. Bugüne kadar izlenebilen üst sınırın saniyede 30 metre olduğunu kaydeden Ayşegül Alaybeyoğlu, "Tasarladığımız algoritmalarla saniyede 100 metre hızla ve doğrusal olmayan hareket yapan cisimlerin de yörüngelerini çok düşük hatalarla tahmin etmeyi başardık. Bu hız, literatürde bildirilenin üç katından fazladır. Ayrıca takip edilen cismi kaybetme oranımız da çok düşük." dedi. Prof. Dr. Kayhan Erciyeş'le çalışmalarının 2,5 yılda tamamlandığını dile getiren Alaybeyoğlu, "1 liralık madeni para büyüklüğündeki sensörlerin izleme yeteneğinin üç katına ulaşması, koruma bölgesine yaklaşan yabancı cismin tespitini ve gideceği yönü çok daha erken yapabilme anlamına geliyor ki bunun askerî önemi büyüktür. Ayrıca doğal hayat izleme, bölge gözetimi, âfet izleme gibi konularda da uygulanabilir." şeklinde konuştu.

Hareketli cisim algılamasında saniyede 100 metrenin, dünya çapında bugüne kadar yapılan araştırma geliştirme çalışmalarında ulaşılan en yüksek hızın çok daha üstünde olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Erciyeş ise çalışmalarında yakın takip oranının çok yüksek, hata oranının çok düşük olduğunu söyledi. Rektör Erciyeş, "Ulaşılan hız, çok hızlı hareket eden modern bir helikopterin hızına denktir. 2 kilometre uzaklıktaki bir yabancı cismi göremezsiniz ama bu sensörlerin hareketi algılayıp merkeze bildirmesi sayesinde yer tespiti yapabilirsiniz." dedi.

Telsiz iletişim ortamında çalışan, düşük maliyetli, düşük güce sahip, çok fonksiyonlu ve kısa mesafede iletişim kurabilen sensörler, veri işleme ve iletişim kurma yeteneğine sahip. Birçok sensör biraraya gelerek, kablosuzinternetgibi ağ oluşturabiliyor. Bunlar da savaş alanını ve düşman askerini izleme, savaş hasarıyla ilgili bilgi toplama, sınır bölgelerine yaklaşan kişileri ve araçları tespit etme, terörist ve bomba tespitleri gibi amaçlarla karada, denizaltı takibi, denizaltı nükleer saldırı tespiti gibi amaçlar için de denizaltı askerî uygulamalarında kullanılabiliyor.

veteknoloji

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder