16 Kasım 2010 Salı

Chrome OS ile Android arasındaki temel farklar neler olacak?

Google, işletim sistemleri projelerini bildiğimiz gibi hem Android hem de Chrome OS kanatlarından yürütüyor. Peki bu ikisi arasındaki temel ayrımlar ne olacak…
İşte Google CEO'su Eric Schmidt, Web 2.0 etkinliği dahilinde bu konuyu açıklığa kavuşturdu. İki işletim sistemi arasındaki temel farklılıkları Schmidt'in ağzından altbaşlıklar halinde aktaralım:
  • Android'in öncül pazarı akıllı telefonlar olmaya devam edecekken bir taraftan da netbook ve bir kısım tabletlerde konuşlandırılması sürdürülecek. Buna karşın Chrome OS'nin ana pazarı ise Intel ve ARM tabanlı netbooklar olacak.
  • Android dokunmatik odaklı cihazlar için özelleştirilirken, Chrome OS ise netbook'ların yanısıra dizüstüler ve dahi masaüstüler gibi klavyeli cihazlara yönelik iyileştirmelere sahne olacak. Tabii bu durum her iki cihazın da çapraz konfigürasyonlarda da kullanılmalarına engel teşkil etmeyecek.
  • Arkasına aldığı Uygulama Mağazasında sadece internet odaklı uygulamalara değil, cihaza bütünleşik bağımsız uygulamalara da yer veren Android'den farklı olarak, Chrome OS tamamıyla web tabanlı gelecek. Yani bir bakıma işletim sistemli web tarayıcısı olacak. Haliyle de kısıtlı sayıdaki yerel depolama özelliklerini bir yana bırakırsak tamamıyla Internet bağlantısı bağımlı olacak.
Konuşmasının devamında her iki kanattan işletim sistemlerinin çıkış tarihlerine de değinen Schmidt, bir sonraki Android versiyonunun (yani Gingerbread kodlu 2.3 sürümü) birkaç haftası kaldığını söylerken, Chrome OS'nin ise önümüzdeki birkaç ay içerisinde çıkacağını belirtti. Bu açıklamadan da anladığımız gibi, normalde bu yılın sonlarında geleceği söylenen Chrome OS'nin bir süre gecikeceği de resmiyete kavuşmuş oldu.

pclabs

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder