2 Kasım 2010 Salı

YouTube fena kaşınıyor!

Yasak kalktı ama YouTube'un Türkiye'ye rest çektiği bu son açıklamadan sonra ne olur bilinmez!

Hatırlanacağı gibi , Türkiye'de 2 yıldır devam eden YouTube'a erişim yasağı, geçtiğimiz hafta sonu sürpriz bir biçimde sona ermişti. Özel bir şirketin yasaklamaya neden olan videoları sahiplenmesi ve bu videoları kaldırmasının ardından yaşanan bu gelişme ile ilgili YouTube ilk açıklamasını yapmış ve herkesi şaşırtmıştı. Açıklamada kısaca "biz bir şey yapmadık ki" diyen Google ve YouTube yetkilileri, konuyu araştırdıklarının altını çizmişti.

Ve bu araştırma sona ermiş olacak ki, bugün YouTube'dan yeni bir açıklama daha geldi. Ama baştan uyaralım, bu açıklamayı okuduğunuzda küçük dilinizi bile yutabilirsiniz. Herkes, "Evet, videolar kaldırıldı" açıklamasını beklerken, YouTube'un sözleri hiç de böyle olmadı.

İşte YouTube'un şok eden açıklaması
''Geçtiğimiz haftasonu YouTube hakkındaki erişimi engelleme kararı Türk mahkemesi tarafından kaldırıldı ve Türkiye'deki kullanıcılar 2 yıl gibi bir süre sonrasında tekrar siteye erişim imkanına sahip oldular. Erişim engelleme kararı, küresel çapta bir hizmetimiz olan YouTube.com'da bulunan, Türk kanunları kapsamında yasalara aykırı sayılan fakat halihazırda Türkiye'deki kullanıcıların erişimine kapatmış olduğumuz bir takım videoların global olarak siteden kaldırılması talebi sonucunda işleme konmuştu. Bu talebi, Türkiye kanunlarının Türkiye dışında geçerli kılınma zorunluluğu olmadığına inandığımızdan geri çevirdik.

Erişim engelleme kararı, Türkiye'de Internet Kurulu tarafından Almanya'da bulunan bir şirketin mevcut 'otomatik telif hakları şikayet' mekanizmasını kullanarak, YouTube.com'dan söz konusu videoları silmesi sonucunda kaldırılmıştır. Konuyu araştırdığımızda, bu videoların telif hakları politikamızı ihlal etmediği sonucuna vardık ve videolar Türkiye'den ulaşılamayacak bir şekilde yeniden siteye yüklendi. Türkiye'deki kullanıcılarımızın YouTube'a sorunsuz bir şekilde erişmeye devam edebilmelerini diliyoruz."

Bu açıklama ne anlama geliyor; şimdi ne olacak?
Kısacası YouTube, 2.5 yıllık yasağa neden olan videoları incelemiş, bu videolarda telif hakları politikasına aykırı bir noktaya rastlamamış ve silinen videoları bir kez daha siteye yüklemiş. Yani bahsi geçen videolar şu anda YouTube üzerinde varlıklarını sürdürüyorlar. Siz onları göremiyorsunuz, çünkü bu videolar sadece Türkiye'den ulaşılamıyor, Dünya'nın diğer her yerinden rahatlıkla izlenebiliyor. Açıklamanın sonundaki dileğe dikat etmekte yarar var: "YouTube'a sorunsuz bir şekilde erişmeye devam edebilmelerini diliyoruz."

Sanıyoruz YouTube yetkililerinin bu dileği, özellikle bu şok eden açıklamadan sonra biraz havada kalmış durumda. Şimdi tüm gözler Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a ve Internet Kurulu'na çevrilmiş durumda. Çok yakın bir tarihte, 2.5 yıl sonra özgürlüğüne kavuşan YouTube tekrar yasaklanırsa hiç şaşırmayın. Çünkü bu, hiç de küçük bir ihtimal gibi görünmüyor. Sonuçta 1 hafta öncesinde neredeysek, bugün de aynı noktadayız. Videolar yerli yerinde duruyor, sadece biz göremiyoruz. Tek fark, YouTube şu anda açık. Ama bu fark da yakında ortadan kalkacak gibi görünüyor...

veteknoloji

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder