13 Kasım 2010 Cumartesi

Ürün İncelemesi - Samsung ST550

Birçok farklı sektörde varlık gösteren Samsung, fotoğraf makinelerinde de iddialı. Fakat bu kez devlerle mücadele etmek gibi bir hedefi yok. En azından şimdilik. Koreli firma daha çok elindeki iyi teknolojileri fotoğraf makinelerine uyarlama yönünde ilerliyor. AMOLED ve dokunmatik ekranlar bunlara örnek olarak verilebilir.

Samsung, ürünlerinde kendi ürettiği sensörlere yer veriyor. Hatta Pentax ile de CMOS sensörler konusunda işbirliği yapıyor. Fakat henüz bu sensörler ultra profesyonel makinelerde karşımıza çıkmadı. Daha çok giriş seviyesi DSLR ve kompakt kameralarda kullanılıyor.

Scroll’da günün incelemesi olarak ele alınan ST550’de Samsung’un kompakt kamera serisinden. Bir önde bir arkada olmak üzere iki adet LCD ekranı bulunan ST550, en çok bu özelliğiyle dikkat çekiyor. Arkadaki 3.5 inç ekran dokunmatik özellikli ve tüm ayarlar bu ekran üzerinden yapılıyor. Önde yer alan ekran ise kendi fotoğrafınızı çekmenizi sağlıyor. 1.5 inç boyutundaki ekran çok parlak olmasa da görevini yerinde getiriyor.
Kameranın sensörü 7.79mm büyüklüğünde bir CDD sensör. Sunduğu en yüksek fotoğraf çözünürlüğü 12.2 megapiksel. Kullanılan lens ise Schneider- Kreuznach tarafından üretilen 27mm geniş açılı bir lens.
Kompakt bir makine olduğu için ST550’de pratiklik ön planda. Birçok farklı çekim modu bulunuyor. Ayrıca başarılı görüntü sabitleyici de daha iyi sonuçlar elde edebilmeyi sağlıyor.

Menü tasarımı da basit ve kolay anlaşılır. Dokunmatik ekrana bir kez dokunduğunuzda karşınıza seçenekler çıkıyor. Bu seçeneklere tıklayarak istediğiniz işlemi rahatça yerine getirebiliyorsunuz. Dokunmatik ekranın algılaması gayet başarılı. Hatta bu sebeple bazen istemeden tıklama gerçekleşebiliyor.
3.5 inçlik ekran birçok profesyonel fotoğraf makinesinde bile bulunuyor. Fakat resimleri tam ekranda görüntülemek mümkün olmuyor. Yan  kısımlar dokunmatik ekran menüsü için boş bırakılmış. Ancak 1,152k noktalı olduğu için önizleme konusunda beklentilerin üzerinde.

Dokunmatik ekranın haricinde bazı fiziksel tuşlar da mevcut. Güç , fotoğraf ve video kayıt, önizleme ve zoom tuşları ST550’nin üst kısmına yerleştirilmiş. Burada zoom tuşunun biraz kullanışsız olduğunu belirtelim. Tuş küçük ve cihaz biraz geç tepki veriyor. Cihazın optik zoom kapasitesi 4.6x.
ST550’nin fotoğraf kalitesi beklentileri karşılıyor. Farklı çekim modlarıyla güzel sonuçlar elde etmek mümkün. Özellikle ışıklı ortamlarda sonuçlar tatmin edici. Düşük ışıkta ise 3200 ISO değeri yetersiz kalıyor. Fakat makinenin segmenti açısından ortalama bir ISO değerine sahip olduğunu sahip olduğunu söyleyebiliriz.

ST550, 720p video çekimi yapabiliyor. 30 fps ile çekilen videolar akıcı ve kaliteli. ST550’nin bu konuda da beklentileri karşıladığını söyleyebiliriz. Çift mikrofon da ses kaydı konusunda görevini yerine getiriyor.

ST550’nin üzerinde tek bir hafıza kartı girişi bulunuyor. Tek microSD giriş fotoğraf makinelerinde görmeye alışık olmadığımız bir durum. Gücü ise şarj edilebilir bir batarya sağlıyor. Fakat büyük arka ekran ile birlikte batarya bir hayli çabuk tükeniyor. ST550’nin en zayıf yanlarından biri bu.


Sonuç;
ST550, ince ve şık yapısıyla güzel görünen bir ürün. Kullanım olarak da pratik. 187 gramlık ağırlık ortalama bir akıllı telefon ağırlığına eşit.
3.5 inçlik ekran arka tarafın büyük bir bölümünü kaplıyor. Dokunmatik olması ST550’ye fark katan bir özellik. Ekranın yüksek çözünürlüklü olması da kalitesini ortaya koyuyor. Ekranın eksiye dönüştüğü tek nokta ise pil ömrünü olumsuz etkiliyor olması.
720p- 30fps video ve 12.2 megapiksel fotoğraflar sunan ST550 beklentileri karşılıyor. Önde bulunan ikincil ve arkadaki büyük dokunmatik ekran tercih sebebi olabilir. Fakat amacınız sadece fotoğraf çekmek ise bu özelliklerin fiyatı artırıp, pil ömrünü düşürdüğünü unutmamak gerek.

Puanlama:
Tasarım: 8/10
Performans: 8/10
Pil ömrü: 6/10
Fiyat/ performans: 7/10
Toplam puan: 7/10
Fiyat: 580 TL
Bilgi için:Samsung 

scroll

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder