25 Ekim 2010 Pazartesi

Windows 8 2012'de çıkabilir

Microsoft'un bir sonraki işletim sistemi çok büyük ihtimalle 2012 yılında bizlerle olacak. Kesin demememizin sebebi tahmin edeceğiniz üzere MS'ten henüz konuyla ilgili herhangi bir açıklamamın gelmemiş olması. Ve dahi Microsoft, konuyla ilgili yazılın blog girdilerini de kaldırtmakla meşgul zaten :)


Örneğin, MS'e bağlı Hollanda menşeli bir alt kuruluş dün Windows 8'in 2012 yılında piyasada olacağına yönelik bir blog girdisi yayımlandı. Duruma ilişkin sorulan soruları yanıtsız bırakan MS ise hemen akabinde de girdiyi yayımdan kaldırdı. Gerçi MS'in sunucu kanadından geçtiğimiz aylarda yapılan "yeni bir majör sürüm 2012'te gelecek" açıklaması da bu tarihi onaylar nitelikte. Demek yine her zaman olduğu üzere masaüstü sürümü ile sunucu sürümü birbirlerini takiben yayımlanacaklar.

Bu arada Steve Ballmer'ın yeni Windows ile ilgili yaptığı şu açıklama da kayda değer:

Dikkat edersek Win8 yerine 'bir sonraki sürüm' demekle yetinmiş Ballmer. Kimbilir belki de isimlendirmede de bir değişiklik gündemde olabilir. CEOnun ilgili röportajına buradan erişebilirsiniz bu arada.

Windows 8 ile beraber geleceği öngörülen yenilikleri de şöyle bir anımsayalım bu vesileyle:
  • Uygulama Mağazası (Bu arada Apple da geçtiğimiz haftaki tanıtımda önümüzdeki üç ay içerisinde Mac'e yönelik bir uygulama mağazasının açılacağını duyurmuştu hatırlarsak.)
  • Açılış ve uyku modundan çıkma zamanlarının ciddi anlamda hızlandırılması
  • Geliştirilmiş güç tüketimi
  • Geliştirilmiş kullanıcı yardım ve destek ünitesi
  • Tek tuşla Windows'u yeniden yükleme (Bu özellik gerçekten de epey bir kolaylık sağlayabilir. Şöyle ki denilene göre tek bir tuşa basarak sistem Windows'u yeniden yükleyecek fakat bununla beraber o ana değin yüklemiş olduğumuz hiçbir uygulamayı, kişisel dosyalarımızı vs. yedeğini aldırmadan yapacak bu işi.)
  • Dokunmatik ve jestlere daha iyileştirilmiş bir destek sunulması
  • Daha ufak boyutlarda gelen ekranlara destek
  • USB 3.0 ve Bluetooth 3.0 gibi bağlantı teknolojilerine destek sağlanması
  • Sabit disk şifrelemesi
  • Çevresel ışık duyarlılığının arttırılması
  • Yüz tanıma özelliği üzerinden oturum açıp, kapatma
Henüz Windows 7'nin çıkışının üzerinden 1 sene bile geçmemiş olmasına karşın yazılım devinin halef işletim sistemi olacak Windows 8 ile ilgili elle tutulur ilk bilgiler geldi. MS bu sefer çok daha büyük yenilikler peşinde desek hiç de abartmış olmayız.


İlk olarak önemle belirtelim ki, Microsoft'un başta Windows 8 olmak üzere geleceğe dönük diğer projelerinde ezeli rakibi Apple'dan feyz alacak olması bizleri şaşırttığı kadar -hatta ondan da fazla- sevindirdi. Şöyle ki internet dünyasında yerini alan bazı slaytlara göre MS kendi uygulama dükkanı Windows Store'da Apple'ın AppStore'unu örnek almaya karar vermiş. Apple'ın iPhone ve diğer cihazları için uyguladığı yazılım dağıtma yöntemini MS'de kendisine uyarlayacak.
Yine MS'in üzerinde durduğu bir diğer yenilik de güç yönetimini ayarlarında yapılacak güncelleme ve iyileştirme ile Windows'u, Apple'ın iPad'indeki tepki süresine yaklaştırmak. Yine Apple'ın yaptığı gibi tasarımda basitliği ana hedef haline getirecek olan MS'in bu konudaki temel adımları ise yüksek kalite, anlaşılabilirlik ve kolaylıkla çalıştırılma olacak.

Kaynak: pclab

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder