2 Ekim 2010 Cumartesi

Google hakkında bilinmeyen 50 ipucu

Google araçlarını kullanırken hızınızı artıracak ve işlerinizi kolaylaştıracak 50 ipucu burada!

Google arama motoru, aslında düşündüğünüzden çok daha fazlasını yapabilecek güçte. Ve doğru hileleri kullandığınız takdirde aramalarınızı sadece hızlandırmakla kalmaz, aynı zamanda daha iyi sonuçlara ulaşabilirsiniz. Sizin için hazırladığımız 50 ipucu ile Google'ı en etkin şekilde kullanmanız mümkün!

Arama motoru devi Google, mükemmel sistemi ile yalnızca arama yapmakla kalmaz, aynı zamanda çevriri yapabilir, sözlük olarak kullanılabilir, döviz kuru hesaplayabilir, tren veya otobüs saatlerini bilir, vizyondaki filmlerin hangi saatte hangi sinemada oynatıldığını söyleyebilir veya aradığınız her türlü fotoğrafı kolayca bulabilir.

İşte tüm bu özellikleri kullanabilmeniz için fotoğraf galerimizde Google'ı bu kadar özel kılan ve arama motorunu diğer hizmetlerden ayıran 50 muhteşem özelliği ve ipuçlarını bir araya getirdik.


Google Earth, Chrome ve diğerleri için Turbo modları
Yalnızca arama motoru değil, ayrıca popüler Google uygulamaları için de onlarca ipucu bulmanız mümkün. Örneğin Google Earth'de turbo modu, offline kullanım imkanı veya fotoğrafların çekim tarihlerini görme gibi ipuçlarını da galerimizde görebilir, bilgisayarınızda yüklü Google Earth'de uygulayabilirsiniz.

Google'da dünya saatleri

Google, muhteşem uygulamaları ile kullanıcılara onlarca imkan sunuyor. Fakat kimi zaman belli şeyler için ek bir uygulamaya gerek olmayabiliyor. 
 
Örneğin dünya saatlerinde olduğu gibi. Bu özellik yalnızca Google English ile çalışıyor. 
Yapmanız gereken ise time yazıp ardından dilediğiniz şehrin adını yazmak.


Özelleştirilmiş arama motorları 

Google arama motoru şüphesiz çok iyi sonuçlar veriyor. Fakat kimi zaman belirli konularda yaptığınız aramaların sonuçlarını daraltmak ve daha kesin sonuçları görmek isteyebilirsiniz. Örneğin Windows ile ilgili programları araştırırken böyle bir sisteme ihtiyaç duymak mümkün. Ve Google'da bu tür özel arama motorları da bulunuyor.

Bu tür özel arama motorlarının tamamına http://www.google.com/options/specialsearches.html adresinden ulaşabilirsiniz.  

Her sayfada daha fazla sonuç


Google aramalarında her sayfada standart olarak 10 sonuç gösteriliyor. Bu sayıyı 100'e çıkarmak mümkün.
Yapmanız gereken ise Google anasayfasında sağ üst köşedeki "Arama Ayarları"nı tıklamak ve "Sonuç Sayısı" kısımdan miktarı arttırmak.


Websitelere yönelik hedeflenmiş aramalar

Günümüzde birçok websitesi ya dahili bir arama özelliği sunmuyor, ya da sunsa bile yeterince kullanışlı olmuyor. İşte Google bu noktada da kullanıcılara yardımcı oluyor:
Şayet bir site içerisinde belirli bir kelimeyi aratacaksanız sorgunuzu şu şekilde oluşturun "sorgu site:www.site.com".
Örneğin Chip Online içerisinde OpenOffice ile ilgili konuları görmek isterseniz Google'da yapacağınız arama "openoffice site:www.chip.com.tr" şeklinde olmalıdır.


Google Sets ile liste oluşturmak 

Diyelim ki belirli kişilerin, markaların veya eşyaların bir listesini oluşturacaksınız fakat elinizde çok az isim var.
O halde Google Sets'i denemelisiniz. http://labs.google.com/sets adresine girin ve birkaç kelime yazın. Google benzer özellikteki maddeleri listeleyecektir.

LIFE dergisi fotoğraf arşivi 

LIFE dergisinin 2000 yılında kapılarını kapatmasının ardından Google, derginin tüm fotoğraf arşivini satın aldı. Tüm bu resimler images.google.com/hosted/life adresinden kullanıcılara ücretsiz olarak sunuluyor.

 

Orijinal dilinde Google.com

Google.com adresine girdiğinizde Google sizi otomatik olarak Türkçe anasayfaya yönlendiriyor. Şayet İngilizce bir bilgi arayacaksanız bu noktada işiniz biraz zorlaşacaktır.
Fakat Google'ı orijinal diline çevirmek oldukça kolay. Tarayıcınızdan Google'a google.com/ncr adresinden girebilirsiniz. NCR, "No Country Redirection" anlamına geliyor ve yerel sayfaya yönlendirmeyi engelliyor. Alternatif olarak Google anasayfasında alt kısımda bulunan "Google.com in English" bağlantısından da İngilizce sayfaya ulaşabilirsiniz.


En yeni indekslenmiş sayfalar 

Bazen Google'ın en son indekslediği yeni sayfalara ihtiyaç duyabilirsiniz. Fakat bu özelliği kullanırken ihtiyacınız olan "daterange" komutu biraz karmaşık.
Şöyle ki, daterange komutu Jülyen takvimini esas alıyor.
Ayrıca internette miladi takvimi Jülyen takvimine çeviren birçok site ve program bulunuyor.
Komutun örnek kullanımı ise şu şekide. "Anahtar kelime daterange:Jülyen tarih aralığı" (OpenOffice hakkında son bir günde indekslenen sayfalara ulaşmak için) "openoffice daterange:2455371-2455372"

Güncellenmiş sayfaları bulmak 

Şayet sadece güncellenmiş sayfalara bakıyorsanız Google bu noktada da imdadınıza yetişiyor. İlk olarak normal bir arama yapın. Ardından belirttiğimiz parametrelerden herhangi birini üstteki URL satırına ekleyerek aramanızı tekrar yapın. "&as_qdr=d" son bir gün içinde, "&as_qdr=h" son bir saat içerisinde, "&as_qdr=w" son bir hafta içerisinde ve "&as_qdr=m" ise son bir ay içerisinde güncellenen sayfaları gösterir.
Örneğin "openoffice" kelimesini Google'da arattırdığınızda adres satırı http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=openoffice&btnG=Ara&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai= şeklinde olacaktır. Son bir gün içerisinde güncellenmiş sayfaları görmek için ise URL'nin sonuna "&as_qdr=d" ekleyerek http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=openoffice&btnG=Ara&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&as_qdr=d adresiyle arama yapılır.

Sözlük olarak Google

Dilerseniz Google, "define" komutu ile ilgili aramanız hakkında açıklamalar da yapabilir. Tek yapmanız gereken ise arama kutusuna "define: aranacak kelime" yazmak.
 

Kaynağından bilgiler 

Yalnızca açıklamalar değil, Google arama motorunda ünlülerin doğum günü, şehirlerin nüfusu gibi bilgilere de ulaşabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken herhangi bir bilgiyi Google veritabanına uygun şekilde formüle etmek.

Eş anlamlıları bulmak 

Arama yaparken eş anlamlı sonuçları da görmek mümkün. Yapmanız gereken ise sorgunuzun baş kısmına yaklaşık işareti (~) eklemek. Örneğin: "~bisiklet"


Portre resimleri bulmak 

Google resim arama için gerçekten tam anlamıyla şık bir özellik demek mümkün. Arama parametreleri de oldukça pratik. Sonuçları tek tıklamayla filtreleyebilir, bu sayede örneğin ünlü bir kişinin sadece portre resimlerine ulaşabilirsiniz.

Google'da sinema programları 

Sinemaseverler için de Google'ın özel bir sayfası bulunuyor. http://www.google.com.tr/movies adresine girdiğinizde Google, bulunduğunuz bölgeyi otomatik olarak algılıyor ve şehrinizdeki sinema programlarını gösteriyor.

Google'dan yenilikler 

Google, arama hizmetlerini daha da iyileştirmek için her gün onlarca yenilik yapıyor. Şayet Google anasayfasını kullanırken bu yenilikleri farkedemiyorsanız http://www.google.com.tr/experimental/ adresinden en son gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Google web geçmişi 

Google, mümkün olan her yerden veri toplamasıyla bilinir. Web Geçmişi ise bu toplanan veriye bir nebze olsa da göz atmanızı sağlar. Ayrıca ziyaret edilen siteleri ve arama geçmişini zaman etiketiyle birlikte kayıtlı tutar. http://www.google.com/history adresinden geçmişe ulaşabilirsiniz.
Bu servisi kullanabilmeniz için bir Google hesabına sahip olmak ve servisi önceden aktif hale getirmeniz gereklidir.

Arama çubuğuna hızlı erişim 

Günümüzde neredeyse her tarayıcıda entegre bir arama çubuğu bulunuyor. Aslında tarayıcıların tümünde aynı zamanda bu arama çubuğuna hızlı erişim için bir tuş kombinasyonu bulunuyor.
Bu kısayol ile aramalarınızı hızlandırmanız mümkün.

Firefox kullanıcıları "CTRL+K", Internet Explorer kullanıcıları "CTRL+E",
 Chrome kullanıcıları ise "CTRL+L" ile arama çubuğuna çabuk erişim sağlayabilirler.



Explorer'da tek arama çubuğu 

Şayet Internet Explorer kullanıyorsanız, Google Toolbar'ı yüklediğiniz takdirde Explorer içerisinde iki farklı arama çubuğunuz olacaktır. Fakat alandan tasarruf etmek isterseniz aşağıdaki işlemleri uygulayın.
1. "Başlat-çalıştır"a REGEDIT yazarak Kayıt Defteri Düzenleyicisi'ni açın.
2. "HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE \POLICIES\MICROSOFT" dosyasına ulaşın.

3. Bu dosya altında "Düzen-Yeni-Anahtar" menüsünü takip ederek iç içe üç anahtar oluşturun. İlkini "Internet Explorer", bu dosya altındakini "Infodelivery" ve en iç dosyayı da "Restrictions" olarak adlandırın.
4. En son oluşturduğunuz anahtar içerisinde "32 Bit DWORD Değeri" oluşturun. Değer adını "NoSearchbox" değeri ise "1" olarak verin.
Internet Explorer içerisindeki arama alanı kaybolacak, ve adres satırı daralacaktır. Bazı sistemlerde Internet Explorer anahtarı önceden yaratılmış olabilir. Sadece diğer iki anahtarı oluşturarak işlemi yapabilirsiniz.

PDF'leri aramalardan çıkarmak 

Bazen PDF'leri arama arama sonuçlarından çıkarmak işinize yarayabilir.
Bunun için anahtar kelimenize "-filetype:pdf" eklemeniz yeterlidir.
Örnek: "openoffice –filetype:pdf"



Bloglarda arama yapmak 

Blogların internet üzerindeki önemi her geçen gün artmaya devam ederken Google'da es geçmiyor.
Anasayfada bulunan "Bloglar" bağlantısından veya doğrudan http://blogsearch.google.com.tr/ adresinden bloglarda arama yapabilirsiniz.

Sayfaya bağlantılar 

Bağlantı aramaları özellikle website yöneticileri için oldukça işe yarar bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.
Arama satırında "link: web site adı" ile arama yaptığınızda Google, belirttiğiniz sayfaya bağlantı veren adresleri listeleyecektir.

Aramalarda istemediğiniz kelimeler 

Diyelim ki bir ürün arıyorsunuz fakat teknik detaylarını görmek istemiyorsunuz.
Tire (-) işaretini kullanarak arama sonuçlarından istediğiniz kelimeleri çıkarabilirsiniz.




Hesap makinesi olarak Google 

Google varken hesap makinasına da ihtiyacınız yok.
Yapmanız gereken ise arama alanına işlemi yazmak ve aramayı başlatmak.


Converter ile birim dönüştürme 

Birimleri dönüştürmek Google için problem değil.
Özellikle para birimlerinin dönüştürülmesi konusunda oldukça başarılı. Çünkü kur oranları anlık olarak takip ediliyor.




Arama motorundan çeviri 

Google, çeviri üzerine birçok hizmet sunmasına rağmen doğrudan arama motoru üzerinden de bu işi yapabiliyor.
Yapmanız gereken ise kelimenin ardından örneğin İngilizce Almanca çeviri için "en-de" ekini girmek.


Yabancı kelimeleri aramak 

Bilmediğiniz bir kelimeyi tabiki Google'da aratabilirsiniz.
Fakat bazen bir fotoğraf onlarca kelimenin yerine geçebilir. Bu nedenle bu tür kelimeleri öncelikle Google Görseller üzerinden aratın. Sonuçlar gerçekten şaşırtıcı.


 

Ulaşılmayan siteler için önbellek 

Şirket yöneticiniz bazı siteleri erişime kapatırsa hemen üzülmeyin.
Google'ın önbelleği sayesinde tüm siteler orjinalinden farksız şekilde Google'da tutuluyor.

Google, Google ve bir kez daha Google 

Google'ın internet üzerinde birçok şirketten fazla hizmeti bulunuyor.
Bu onlarca hizmet arasında yolunuzu kaybederseniz tavsiyemiz http://www.usabilityviews.com/simply_google.htm adresinden
Simply Google sayfasına göz atmanızdan yana.
Bu site tüm Google aramalarını, Mail ve Wave gibi hizmetlerini bir arada tutuyor ve hatta Google bloglarını listeliyor.



Google H4x0r versiyonu 

Google'ın farklı dillerde hizmet vermesi oldukça iyi.
Fakat bazen çok farklı dillerle kullanıcıları şaşırtabiliyorlar. Örneğin Star Trek hayranları Klingon dilindeki arama motoruna http://www.google.com/webhp?hl=xx-klingon adresinden, hackerlar ise H4x0r dilindeki özel sayfaya http://www.google.com/webhp?hl=xx-hacker adresinden ulaşabilirler.

Google araçları ve hizmetleri 

Google'ın kullanıcılara sağladığı hizmetler aslında aramanın çok daha ötesinde.
Google, "Chrome" ile tarayıcı yarışına katılırken, "Earth" ile de kullanıcılara bilgisayarlarından dünyayı keşfetme imkanı sağlıyor. Ayrıca "Docs" ile Microsoft'a rakip olmaya aday.
 

İnternet bağlantısı olmadan Google Earth 

Google Earth'de bulunan uydu fotoğraflarının yüklenebilmesi için aktif bir internet bağlantısı gerekir.
Veri yüklendiğinde ise Earth bunu önbelleğinde tutar. Fakat varsayılan önbellek miktarı oldukça düşüktür. "Araçlar – Seçenekler"de bulunan "Önbellek" sekmesinden bu miktarı değiştirebilirsiniz. Böylece internet bağlantısı olmadan da görebileceğiniz birçok imaj önbellekte saklanır.

Google Earth Turbo 

İstediğiniz hedefe daha çabuk ulaşmak için "Araçlar – Seçenekler"de bulunan "Gezinme"
sekmesinden hızı değiştirebilirsiniz.



Google Earth'te Standart görünüme hızlı geçiş 

Google Earth'de bir süre dolaştıktan sonra görüntü yönü ve açısı muhtemelen değişecektir.
Görüntüyü manuel olarak düzeltmek yerine N tuşuna basarak kuzeye ayarlayabilir, R tuşuyla da açıyı sıfırlayabilirsiniz.


Kullanım istatistiklerini kapatmak 

Tüm diğer servisler gibi Google Earth'de kullanım istatistiklerini Google'a gönderiyor.
Şayet istatistik gönderimini kapatmak isterseniz "Araçlar – Seçenekler"de bulunan "Genel" sekmesinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.


Google Earth: Orijinal resimler ve çekim tarihleri 

Google Earth tarafından sağlanan bazı görüntüler aslında göründüğünden çok daha fazla detaya sahip olabilirler.
Bunun için yapmanız gereken yan tarafta bulunan "Katmanla" kısmından "Diğer – DigitalGlobe Kapsamı"nı seçmek. Bu şekilde fotoğrafın çekim tarihi ile ilgili bilgi alabilir, hatta var ise orijinal fotoğrafı da görebilirsiniz.

Ay ve Mars'ı keşfetmek 

Yeryüzünün yanında Google, Ay ve Mars'ı da kapsıyor.
Bilgi ve fotoğraflara http://www.google.com/mars/ ve http://www.google.com/moon/ adreslerinden ulaşabilirsiniz.



Google Earth yetmiyorsa 

Şayet Google Earth'deki görüntüler sizin için yeterli gelmiyorsa bir de Flash Earth'ü deneyin.
Farklı yerlerden sağladığı anlık görüntülerle Flash Earth oldukça iddialı. http://www.flashearth.com/ adresinden çevrimiçi olarak kullanabilirsiniz.

Not: Flash Earth daha önceleri Google Earth için kullanışlı bir eklenti olmasına rağmen, Google tarafından API'lerle ilgili kullanım şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle hizmetine artık çevrimiçi devam ediyor.

Google Mail: Outlook vb. programlara eposta okumak 

Google'ın posta servisi Gmail, her ne kadar kullanışlı bir arayüze sahip olsa da bir programın sağladığı konforu veremiyor.
Bu nedenle POP veya IMAP üzerinden eposta alabilmek için Gmail'den öncelikle adresinizi yönlendirmeye ayarlamanız gerekiyor. Gmail ana ekranınızda "Ayarlar" bağlantısından "Yönlendirme ve POP/IMAP" sekmesinde bu ayarlar mevcut. Mail istemciniz ile ilgili talimatları ise http://mail.google.com/support/bin/answer.py?hl=tr&ctx=mail&answer=75726 bağlantısından görebilirsiniz.

Takvim senkronizasyonu 

Outlook ve Google Takvim'i senkronize etmek için Google'ın ücretsiz uygulaması olan "Google Calendar Sync"ı kullanabilirsiniz.

Yapmanız gereken ise kullanıcı adınızı ve parolanızı girmek, gerisini program hallediyor. http://dl.google.com/googlecalendarsync/GoogleCalendarSync_Installer.exe adresinden programa ulaşabilirsiniz.


Google Takvim: Verilerinizi koruyun 

Google Takvim'de yeni bir etkinlik oluştururken "Gizlilik" kısmına özellikle dikkat etmelisiniz.
 Şayet randevularınızı kimsenin görmesini istemiyorsanız her zaman "Gizli" seçeneğini işaretlemelisiniz.


Google Desktop aramalarını hızlandırmak 

Ek bir program olan Google Desktop ile bilgisayarınızdaki dosyalara hızlı bir şekilde ulaşmanız mümkün. Birkaç ufak ayarlama ile daha da hızlandırmak elinizde.
Yapmanız gereken ise Ayarlar'dan arama seçeneklerini belirlemek.

OpenOffice & Google Docs entegrasyonu 

OpenOffice.org2GoogleDocs eklentisi ile Google Docs dökümanlarınızı kolayca düzenleyebilir, doğrudan OpenOffice
üzerinden içe veya dışa aktarabilirsiniz. http://extensions.services.openoffice.org/project/ooo2gd adresinden eklentiyi indirebilirsiniz.


İnternet bağlantısız Google Office düzenleme 

Google'ın çevrimiçi dökümanlarını Gears sayesinde internet bağlantısı olmadan da kullanabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için http://gears.google.com/ sayfasını ziyaret edin.


Çevrimiçi uygulamayı program gibi çalıştırmak 

Google Chrome'da çevrimiçi yazılımlar için özel bir mod bulunuyor.
Ufak bir hileyle de tarayıcıyla uğraşmadan programları çalıştırmak mümkün. "Uygulama kısayolları oluştur" seçeneği ile çevrimiçi programlarınız tıpkı gerçek program gibi çalışacaktır.

SRWare Iron: Google'sız bir Chrome 

Şayet Google Chrome'un fazla meraklı (!) olduğunu düşünüyorsanız,
alternatifi "SRWare Iron"ı kullanabilirsiniz. Iron tarayıcı tıpkı Chrome gibi görünüyor, mükemmel özelliklere sahip ve en önemlisi Google'a herhangi bir kişisel veri göndermiyor. SRWare Iron'u http://www.srware.net/downloads/srware_iron.exe adresinden indirebilirsiniz.

Google Chrome'da gizli sörf 

Tıpkı diğer tarayıcılar gibi Google Chrome da internetteki ayak izleriniz olan ziyaret ettiğiniz sitelerle ilgili bilgiler toplar.
Şayet ağ üzerinden kimsenin bu izlere ulaşmasını istemiyorsanız CTRL + Shift + N tuş kombinasyonu ile gizli tarayıcıyı açabilirsiniz.


Chrome'da gizli "about" sayfaları 

Farklı "about:" komutlarıyla tarayıcıyla ilgili bellek tüketimi, kurulu eklentiler, versiyonlar gibi birçok istatistiğe ulaşabilirsiniz.
"about:version, about:plugins, about:histograms, about:memory, about:dns, about:cache, view-cache:stats, about:stats, about:network, about:crash"


Chrome'da gizli görev yöneticisi 

Tıpkı Windows Görev Yöneticisi gibi Chrome'da da bir görev yöneticisi bulunuyor.
Bu yönetici ise sekmelerin CPU kullanımı, bellek tüketimi ve ağ kaynakları hakkında bilgi veriyor.
Tarayıcının sekme kısmında sağ tıklayarak veya doğrudan Shift + ESC tuş kombinasyonu ile Chrome Görev Yöneticisi'ne ulaşabilirsiniz.


Google Chrome ile website analizi 

Herhangi bir websitenin açılışını geciktiren şeyi bulmak için Chrome Inspector'ı kullanabilirsiniz.
Ayrıca farklı grafikler, kodlar ve veriler ile sitenin yapısı ile ilgili ayrıntılı bilgiler veriyor.

Sadece sayfanın herhangi bir kısmında sağ tıklayarak "öğeyi denetle" seçeneğinden "Resources" sekmesini tıklayın.


Alıntıdır.
[Kaynak]

1 yorum:

  1. Almanca Çeviri Servisi

    Almanca Tercümelerimiz; alanında uzman, asgari 4 yıllık mütercim tercümanlık mezunu anadili Almanca olan veya Almanca dili üzerine ihtisas yapmış tercümanlarımız tarafından yapılmaktadır. Bir tercümanın günlük Türkçe Almanca ve/veya Almanca Türkçe kapasitesi ortalama 20 - 25,000 karakterdir (20 - 25 sayfa).

    YanıtlaSil