12 Ekim 2010 Salı

Sonunda beklenen Windows Phone 7 Geldi !

Windows Phone 7 işletim sistemi tanıtıldı.
Beklenen an geldi ve Windows Phone 7 resmen hazır! İşte yeni işletim sisteminin özellikleri... 

Windows 7 Microsoft için oldukça başarılı oldu ve yazılım devi, 7 sayısının kendisine uğurlu geldiğine inanıyor olmalı ki, Windows Phone 7'den beklentilerini oldukça yüksek tutuyor. 

Londra ve New York'ta aynı anda düzenlenen tanıtımda Microsoft'un CEO'su Steve Ballmer bizzat sahneye çıkarak şov yaptı, iOS ve Android işletim sisteminin rakibi olan yeni mobil işletim sisteminin maharetlerini bir bir sıraladı.

Ballmer iki noktayı vurguladı: Bu telefonları kullanmak çok keyifli ve de kişiselleştirme imkanları son derece zengin. Farklı donanım seçenekleri, farklı markalardan şık telefonlar var ama Android'deki gibi bir yazılım bölünme sorunu yok. Ama elbette tanıtım burada bitmiyor, sadece başlıyor... 

Yeni modeller ve özel hizmetler

Windows Phone 7 cep telefonlarının tanıtımı için sahneye Amerikan cep telefonu servis sağlayıcısı AT&T' nin CEO' su Ralph De La Vega çıktı. Microsoft ile ortaklıklarının detaylarını açıklayan Vega, Samsung ve HTC'den 3 farklı model sunacaklarını ve bu telefonların, akıllı cep telefonları arasında çok önemli bir yere sahip olacağını belirtti. Bu cep telefonları Kasım ayında ABD'de piyasada olacak.

AT&T kablo üzerinden sunulan U-Verse'in eğlence dünyasının da WP7 cep telefonlarına geleceğini söyledi ama detay vermedi. Ancak Microsoft'un bu cep telefonunu işin yanında eğlenceli kılmak için pek çok anlaşma ve hazırlık yaptığı belli oluyor.

Windows Phone 7' nin ince detayları

Windows Phone 7 takımının geliştiricilerinden Joe Belfiore sahne aldığında ise işin teknoloji meraklılarını cezbeden detaylarını aktardı.

 WP7'nin tasarımı Hub'lara dayanıyor. Hub yapısı cep telefonunun farklı özelliklerinin konularına göre ayrıldığı bir yapı. Oyun-eğlence, sosyal ağlar ve iletişim, ofis özellikleri gibi bütün uygulama ve imkanlar kolay erişim için özel yapılar içerisinde gruplandırılmış.

WP7'nin donanımsal tuşları bütün donanımlarda aynı işlevleri görecek. Bu sayede WP7 cep telefonu kullanan biri farklı bir cep telefonu aldığında da alışkanlıklarını sürdürebilecek. Bu, Android'den ziyade Apple iOS'a yakın bir yaklaşım. Elbette tek seçenek iPhone olmadığı için hem özellikler, hem fiyat konusunda çok daha esnek.

Özelleştirme, Office ve Arama Yapmak

WP7'nin en güçlü yanlarından birisi de Hub'ları özgürce düzenleyebilmek, hızla kamerayı açıp fotoğraf çekerken aynı zamanda bunu hızla paylaşabilecek sosyal ağ özelliklerinin ekranda açık olması oluyor.

Mesajlaşma kısmında ise Office uygulamaları sayesinde e-postalara eklenen standart Office dosyaları hızla açıldı ve büyük bir esneklik ve güç göze çarptı. Microsoft'un WP7'de sunduğu en büyük avantajlardan birisi, masaüstünde hakim olan Windows işletim sistemi ve Office uygulamalarıyla sağlam entegrasyonu oluyor.

Arama motoruna baktığımızda ise Bing'in doğal olarak esas tercih olduğunu görüyoruz. Arama yapıldığında da mesela yemek aradığınızda hızla restoranları bulmak mümkün oluyor. Klasik arama yapmak ya da praik arama yapmak size kalmış.

Sosyal Ağ Zengini

Sesli arama özelliği ise Microsoft Cloud üzerinden analiz ile yürüyor. Bunun için elbette internet bağlantısı gerekiyor.
Hub'lara geri dönüldüğünde ise 6 ana Hub olduğu görülüyor.

Bağlantılar Hub'ı altında bütün sosyal ağları, adres defterini ve arama, mesajlaşma gibi işlevleri altında topluyor. İnsanların fotoğraflarını ve kim olduklarını hemen gözler önüne sererek kullanıcıya yardımcı oluyor.
Facebook ve Twitter'daki yenilikleri farklı arayüzü ile hoş ve kullanışlı bir şekilde sunuyor.

PC kaynaklarını, sosyal ağları ve bütün bilgileri senkronize eden WP7 sizin ihtiyaç duyduğunuz bütün verileri elinizin altında topluyor.


Ofis, Müzik, Video ve Oyun...

Office Hub, Microsoft Office'e adanmış. OneNote, Sharepoint işlevleri gerçekten önemli ve fark yaratıyor. Gerçek zamanlı PC ve web güncellemesi ile son derece hızlı ve güncel.

Music Hub altında Zune arayüzünü görmek mümkün. Hızlı, kullanışlı ve şık ir arayüz var. YpuTube gibi 3. parti hizmetleri ve radyo kanallarını da kendizine bağlayan bu Hub'da müzik ve video içeriğine erişim var.


Uygulamalara gelecek olursak, eBay'den iMDB uygulamalarına kadar son derece yararlı ve WP7 tasarımına giden uygulamalar söz konusu. Dahası da yolda...

Games Hub altında Xbox 360 entegrasyonu dikkat çekiyor. Live hesabınızı senkreonize edip skorunuza skor katabilir, özel avatarınızı kullanabilirsiniz. EA ile ortaklığın da açıklandığını ve Sims gibi oyunların yolda olduğunu da belirtelim. XNA oyun geliştirme platformu sayesinde oyunlar enges görünüyor.

Yeni özellikler ve 10 yeni cep telefonu !

Sunumun sonunda eksik özelliklerin de zaman içerisinde ekleneceği, örneğin kopyala yapıştır özelliğinin 2011 başında çıkacağını duyuran Microsoft, hız kesmedi.


Yeni WP7'yi kullanan akıllı cep telefonları sergilendi. HTC'den Surround ses sunan, HD video çeken güçlü akıllı cepler, 4.3 inç ile dev ekranın sınırlarını zorlayan modeller ve dahası gerçekten de izleyenleri büyüledi.

Dell, Samsung, LG gibi markalar da sağlam, çizilmeye dayanıklı özel cam kullanılan modeller, Super AMOLED ekranlı büyüleyici renkler sunan cepler, hızlı işlemciler ile üst düzey modellerini sıraladılar...

ChipOnline

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder