28 Ekim 2010 Perşembe

Bakır Kablodan 825 Mbps DSL İnternet

Nokia Siemens Networks'ün geliştirdiği Phantom DSL adı verilen teknolojisi sayesinde fiber optik kablolara ihtiyaç duymadan, mevcut bakır kablolar üzerinden 825 Mbps'lik hız elde edildi.

 

Son dönemde, mevcut olandan çok daha yüksek bağlantı hızlarına ulaşabilmek için tek çarenin fiber optik kablolara geçmek olduğunu öne süren bir düşünce hakim. 

Nokia Siemens Networks'ün mevcut bakır kablolarla yaptığı hız gösterisi ise bu düşüncenin aksini ispatlayarak, bu kablo sisteminin henüz daha potansiyeli olduğunu ortaya koydu.

Phantom DSL
Firmanın yaptığı denemede, yeni geliştirilen Phantom DSL teknolojisi ile bakır kablolar üzerinde 825 Mbps'lik bir hıza ulaşıldı. Birbirinden 400 metre uzaklıkta olan cihazlar arasında elde edilen bu hız, mesafe 500 metreye çıkarıldığında 750 Mbps'e düştü.

Bakır Kablonın İşi Bitmedi
Nokia Siemens Networks yetkilileri, bu gösterinin telekom firmalarının bakır kablolardan vazgeçip fiber optiği tercih etme masrafına henüz gerek olmadığını göstermek için yapıldığını belirttiler.
Öte yandan, yetkililer fiber optik kabloların uzun dönemde yüksek bant genişliği sağlamak için ideal çözüm olduğunu da söylemeyi ihmal etmediler.

Evde Mümkün mü?
Yapılan gösteride elde edilen hızın standart ev kullanıcıları için mümkün olacağını söylemek zor.
Mesafeler bu kadar yakın olmayacağı gibi, bu kadar yüksek hızı herkese ulaştırabilecek bir altyapının kurulmasının da zor olacağı kesin.

Nokia Siemens Networks, geliştirdiği Phantom DSL sistemi ile internet servis sağlayıcılarının düşük maliyetle yüksek bant genişliği sunmasını hedefliyor.

Altyapı Sıkıntısı
Herkesin 825 Mbps'lik bir hıza kavuşabilmesi şimdilik bir hayal gibi gözüküyor. Phantom DSL gibi sistemlerle bakır kablolar üzerinden yüksek bant genişliği sunulabilse de internet servis sağlayıcıların altyapıları bu kadar hızı desteklemekte zorlandığından kullanıcılara kotalar konulmak zorunda kalıyor. Bu da bu kadar hızın heba edilmesi anlamına geliyor.

Verimli bir şekilde yüksek hızlı internet bağlantısına sahip olmak için bir süre daha beklememiz gerekiyor. En azından Phantom DSL gibi teknolojiler sayesinde henüz daha fazla hız için yolları kazıp her yere fiber optik kablo döşemek zorunda değiliz.

shiftdelete.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder