13 Ekim 2010 Çarşamba

Arama motoru olarak tercih edilen Google' dan enflasyon endeksine alternatif çözüm...

Google’dan alternatif enflasyon endeksi...

Dünyanın en büyük arama motoru Google, internet üzerinde yapılan alışverişleri takip ettiği geniş veritabanını kullanarak, “Google Fiyat Endeksi”ni oluşturacak.

Şirket bu şekilde, günlük hizmet veren bir enflasyon ölçümü gerçekleştirecek. Sistemin bir gün resmi istatistiklere alternatif olabileceği konuşuluyor. Şirket bu şekilde, günlük hizmet veren bir enflasyon ölçümü gerçekleştirecek. Sistemin bir gün resmi istatistiklere alternatif olabileceği konuşuluyor.

Google’ın Başekonomisti Hal Varian tarafından hazırlanan çalışma, internet üzerinden erişilebilen kaynakların kullanılarak, ekonomik verinin ne kadar hızlı bir şekilde toplanabileceğini gösterdi.

Resmi olarak kullanılan Tüketici Fiyat Endeksi, mağazalara teker teker gidip toplanıyor ve birkaç hafta bekledikten sonra aylık olarak yayımlanıyor.

Ulusal İş Dünyası Ekonomistleri Birliği konferansında konuşan Varian, Google Fiyat Endeksi’nin geliştirilme sürecinde olan bir çalışma olduğunu ve yayımlanması konusunda net bir karar verilmediğini açıkladı.   

ABD Merkez Bankası (Fed) bu konuda bir yorum yapmasa da Varian, GTE’nin, Noel’den bu yana, internet üzerinden yapılan alışverişlerin “çok net bir deflasyon eğilimine” işaret ettiğini belirtti.          

Veri henüz mevsimsel olarak uyarlanmasa da Varian, bir yıl önce aynı dönemde fiyatların yükseldiğini de söyledi.

Diğer yandan, gıda ve enerji fiyatları haricinde, ABD’de çekirdek TÜFE, Ağustos ayında geçen yıla kıyasla 0.9 oranında yükseldi.

Varian, “İngiltere’ye gittiğinizde, durumun farklı olduğunu görürsünüz, orada enflasyon eğilimi var” dedi ve İngiltere’de TÜFE’nin yükselmesinin sterlinin dolar karşısında değer kaybı yaşamasıyla bağlantılı olduğunu söyledi.

Daha ayrıntılı bilgi için Financial Times gazetesinden bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder