4 Ekim 2010 Pazartesi

OpenOffice.org' dan LibreOffice' ye mi?

Geçtiğimiz Nisan ayında, Sun Microsystems, Oracle tarafından satın alınmıştı.
Bunun hemen akabinde, özgür yazılım ve açık kaynak toplulukları, gözlerini Oracle üzerine çevirdiler.
Sun’ın yönettiği Java, OpenOffice.org ve OpenSolaris başta olmak üzere, yönettiği açık kaynak projeleri ne olacaktı? Sun, bu projelerin geliştirileceği yönünde açıklamalar yaparken; Oracle da bazı iyi niyet hareketlerinde bulundu. Ancak Sun çalışanlarının, neredeyse %70′inin istifa etmesi, olaya en yakın olan kişilerin, bu hareketlerin samimiyetine inanmadıklarını gösteriyordu.

İlk olarak OpenSolaris’in bazı kısımlarının Oracle adına lisanslanması ve kodlarının kapatılmasıyla açık kaynak camiası, Oracle’ın bu projeleri yönetimini sorgulamaya başladı. Ardından, Android işletim sisteminde Java kullandığı için, Google’a dava açıldı.

Oracle’ın bu hareketlerinin devamında ise, OpenOffice.org ile ilgili olarak :
  • OO.o Windows sürümünde, kurulum sırasında, MS Visual Studio 2008 ücretsiz sürümün yüklenmesinin tavsiye edilmesi.
  • Önceden, GNU/GPL ile lisanslanmış olan OO.o’nun kurulumunda herhangi bir lisansın çıkmaması
  • Sun tarafından oluşturulmuş ve pekçok firma ile topluluk desteği ile geliştirilen OO.o’nun hakkında kısmında artık şöyle yazması: “Telif Hakkı 2000-20010 Oracle ve/veya onun iştirakleri. Tüm hakları saklıdır.”
Tüm bu hareketler, Oracle’ın açık kaynak projeleri ile ilgili fikirlerini ortaya koyduğu hareketler oldu.

Ancak özgür yazılım topluluğundan yanıt gecikmedi. İlk olarak Illumos Vakfı, OpenSolaris’in çatallaştırılmasıyla oluşturulan alternatif işletim sistemi OpenIndiana‘yı, 14 Eylül’de duyurdu.

Son olaraksa 28 Eylül tarihinde; OO.o topluluğu, Google, RadHat ve Novell başta olmak üzere pekçok şirket ve açık kaynak girişimi tarafından desteklenen ve OO.o’nun çatallaştırılarak özgür bir ofis paketi olan LibreOffice’ı oluşturmak görevi üstlenen, bağımsız “The Document Foundation” vakfı oluşturuldu. OpenOffice.org topluluğu, artık “The Document Foundation” olarak biliniyor.

Vakfa destek için, Oracle’a da çağrı yapıldı. Ancak Oracle, şimdilik, LibreOffice ile ilgili seçeneklerini gözden geçiriyor.

LibreOffice’nin, Windows ve MacOS X için tek, GNU/Linux için 32 ve 64 bitlik iki Beta sürümü ve kaynak kodları, İnternet’teki yerini aldı bile.
[Kaynak: h-online]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder