31 Ekim 2010 Pazar

Kıran kırana: İşlemci ve ekran kartı yarışı !

İşlemci, anakart, ekran kartı: Intel, AMD ve Nvidia'nın en son teknolojileri yarışıyor!

Nvidia ne yapıyor?


Nvidia bir zamanlar sürücü avantajı ve sorunsuzluk imajı sayesinde önde gidiyordu ancak o günler geride kaldı.

Teknolojik bir ileri atılım yapmaya çabalayan Nvidia tökezlerken, AMD-ATI, yeni adıyla sadece AMD öne geçmeyi başardı. Nvidia'nın GTX 480 ekran kartı GF104 GPU ile performansta artış sağlamasına karşın başarısız oldu.

Bu başarısızlığın sebebi elbette güç tüketiminin ve ısınmanın yüksek olmasıydı. Nvidia şimdi teknolojisini ve modellerini rafine ediyor ama AMD çok avantajlı durumda. Ekran kartı piyasasında bu güçlü imaj, daha uzun süre AMD'nin lehine işleyecek gibi görünüyor.

İntel işlemcilerin hakimiyeti

Gelecekte neler var? Günümüzdeki duruma bakarsak Intel'in en yüksek uçlu işlemcilerde piyasaya tamamen hakim olduğunu görüyoruz.

AMD işlemciler ucuzluklarıyla düşük fiyat segmentinde yaygın olsalar da Intel'in üretimi çok daha fazla. Ancak iş bundan ibaret değil, yeni teknolojilerin gerektirdiği anakartlar, grafik teknolojisindeki gelişmeler ve daha fazlası var.

Örneğin Intel işlemcideki üstünlüğünü uzun süre elden bırakmayacak gibi görünüyor. Çok başarılı olan 4 çekirdekli işlemcileri 6 ve 8 çekirdekli işlemciler takip ediyor. Netbook türü aygıtlar için de grafik yeteneklerine sahip Intel işlemciler dikat çekiyor.

AMD Fusion

AMD de boş durmuyor, 2011 için sıkı bir hazırlık yapıyor. Fusion isimli yeni teknoloji sayesinde işlemci içerisinde grafik hesaplamalar yapabiliyor.

Bu teknoloji elbette en son nesil ekran kartına sahip oyuncuları değil, dizüstü ve netbook türü kompakt taşınablir bilgisayarları kullananları ilgilendiriyor.

AMD yeni 32nm grafik yetenekli işlemcileri 2011 başına yetiştirmek istiyordu ama üretim sorunları yüzünden bu 3. çeyreğe kalacak gibi görünüyor. Bu da önemli bir pazar payının Intel tarafından rahatça ele geçirilmesi demek oluyor.


Dizüstünde neler olacak

İlk testlere göre AMD'nin DirectX 11 desteklli, Zacate kod adlı işlemcileri Intel Core i5-M'i geride bırakıyor.

HD video oynatma desteğini düşük bütçeli taşınabilir bilgisayarlara kazandıracak olan AMD, Nvidia'nın ION çipsetlerini ve anakarta entegre GPU'ları geride bırakmayı hedefliyor.

Ancak iş ekran kartlarında değişiyor. Oyuncular güçlü kartlar istiyor ama eskiden olduğu gibi değil; güç açısından da verimli olmalı ve çok ısınmamalı. Çünkü bunlar beraberinde stabilite sorunlarını getiriyor, güç kaynağı masrafı çıkartıyor, kısacası baş ağrıtıyor.

Nvidia'nın yeni GPU'su Kepler, 2011 ortalarında gelecek.

2013' e kadar neler olacak?

Nvidia'nın yeni ekran kartları Fermi'nin veliahtı olacak Kepler'e sahio olacaklar.

Fermi'den daha hızlı olan Kepler hakkında kesin açıklamalar olmasa da bugünkü GPU'ların 3-4 katı hızlı olması bekleniyor. Bu da Nvidia'nın tekrar atılım yapması demek oluyor.

ısınma ve güç tüketimi sorunları ise mimariyi 40nm'den 28 nm'ye indirerek çözülecek. Daha uzak gelecekte de Maxwell grafik işlemciler geliyor. Daha da hızlı olacak bu yeni GPU'lar 2013'te ortaya çıkacaklar 

Radeon HD 6000 Serisi

AMD de geri kalmıyor ve Radeon HD 6000 serisini ortaya çıkartıyor. orta segmenti hedefleeyn bu yeni ekran kartlarının Radeon HD 5850 ve 5870'ten bariz performans üstünlüğü olması bekleniyor.

HD 6870 ve HD 6850 çok güçlü kartlar olacak. Orta segmentte Barts XP ve Pro isimli yeni GPU'lar, yüksek uçta ise Cayman ve Antilles kod isimli GPU'lar bekleniyor.

Cayman ve Antilles çift çekirdekli GPU'lar olarak dikkat çekiyor. Yeni modeller gelecek yılın ortasında ya da sonunda ortaya çıkacak ancak AMD HD 6000 serisini de elden geçirerek 28nm olarak geliştirecek. 

50 çekirdekli ekran kartı

Intel'in Larrabee macerası oldukça heyecanlı ve hayalkırıklıklarıyla dolu olarak ilerledi.

Geçtiğimiz yılın sonlarında resmi olarak yapılan açıklamaya göre Larrabee mimarisine sahip ekran kartları henüz ortaya çıkmayacaktı. Ancak Intel daha sonra yaptığı açıklama ile yeni Larrabee'nin 22nm teknolojisiyle üretilmiş, 50 çekirdekli bir GPU olacağını duyurdu.

Kod ismi Knights Corner olan bu GPU, 2012 yılından önce hazır olmayacak.

Ekran kartları ve işlemciler gittikçe birbirinin işine daha fazla karışıyor. Gelecekte Intel, Nvida ve AMD daha direkt olarak karşı karşıya gelecek çünkü farklı mimariler, çok işi birden yapan işlemci ve GPU'lar artacak.

ChipOnline

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder