31 Ekim 2010 Pazar

İnceleme - Samsung Galaxy S

Samsung’un 4 inçlik akıllı telefonu Galaxy S test merkezimizin konuğu oldu. Super AMOLED ekranı, 1 GHz işlemcisi ve işletim sistemiyle olan uyumuyla beğenimizi kazanan Galaxy S’i yazımızda daha da yakından tanıyacağız.

Pazarın en iddialı oyuncularından olan Samsung, son iki yıldır ortaya çıkardığı başarılı mobil cihazlarla kullanıcılarını tatmin etmeyi başarıyor. İlk olarak şansını Windows Mobile ile deneyen Samsung, bu hamlesinde pek de başarılı olamadı açıkcası. Ancak daha sonra gerçekleşen Android – Samsung buluşması pazarın seyrini tamamen değiştirdi.

Birçok yönden etkileyici bir cihaz olan Galaxy S’i elinize aldığınızda farkı hissediyorsunuz. Tabii bunda cihazın devasa boyutlarda olmasının da katkısı büyük. Şık bir tasarıma sahip olan Galaxy S’in tek dikkat çekici yanı tasarımı değil. Cihaz Android 2.1 Eclair ve Android 2.2 Froyo işletim sistemiyle uyumuyla göz dolduruyor.

Galaxy S’in diğer akıllı telefonlara göre  çok daha küçük olan kutusundan cihazla birlikte; 1500 mAh batarya, kullanım kılavuzu, şarj cihazı (AC), kulaklık, USB kablosu ve bölgeye göre değişiklik gösterebilen deri kılıf çıkıyor. Samsung Galaxy S’in teknik özellikleriyse aşağıdaki gibi;

Teknik Özellikler:
Şebeke: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900,  HSDPA 900 / 1900 / 2100
Ebat & Ağırlık: 122.4 x 64.2 x 9.9 mm, 119 gram
İşletim Sistemi: Android 2.1 Eclair, Android 2.2 Froyo destekli
Ekran: 480 x 800 piksel 4 inç Super AMOLED kapasitif dokunmatik
İşlemci: ARM Cortex A8 1GHz
Kamera: 2592 x 1944 piksel 5 megapiksel, 720p video kaydı yeteneği
Dahili Hafıza: Seçilebilir 8 GB/16 GB, microSD ile 32 GB’a kadar artırılabilir
Bellek: 512 MB
Bağlantı: GPRS, EDGE, 3G, Bluetooth 3.0, WiFi
Pil: 1500 mAh Li-Po ( 2G konuşma süresi: 13 saat, 3G konuşma süresi: 6 saat)

Tasarım
Galaxy S son derece şık ve zarif bir akıllı telefon. Cihazın kullanımı negatif yönde etkileyecek kadar büyük ve hantal olduğuna kesinlikle katılmıyorum. Galaxy S büyük bir cihaz olabilir ancak, 9,9 mm kalınlığıyla cebinizdeyken sizi hiç rahatsız etmiyor. Bunun yanı sıra telefonun  arka alt kısmında bulunan çıkıntı, Galaxy S’i cebinizden kolayca çıkarmanıza olanak sağlıyor.

Galaxy S’e ilk baktığımda yan şeritlerinin metal olduğunu sanmıştım. Ancak kontrol ettikten sonra bu bölgenin de telefonun hepsi gibi plastik olduğunu gördüm. Samsung Galaxy S’te tamamen plastik kullanarak cihazın ağırlığını 119 grama indirmiş.

Galaxy S’in son derece şık olduğunu söylemiştim. Cihazın ön kısmındaki iki dokunmatik ve tek normal tuş estetik dururken, arka kapağın pullu yapısı son derece dikkat çekici.  Ön kapaktaki VGA kamera hiç göze çarpmazken, arka taraftaki kameranın etrafında parlak gri şık bir şerit bulunuyor.

Kamera & Oynatıcı
Galaxy S aklınıza gelebilecek tüm video formatlarını destekliyor. Cihazın 4 inçlik dev Super AMOLED ekranı da video keyfini bir üst boyuta taşıyor. 1280 x 720 HD Ready videoları da oynatabilen Galaxy S, uzun pil ömrü ve oynatma kabiliyetleriyle multimedya tutkunlarını memnun edebilecek özelliklere sahip.

Gülme ve  yüz yakalama gibi yeteneklere sahip olan 5 megapiksel kamerası bulunan Galaxy S’te ne yazık ki herhangi bir flaş bulunmuyor. Sık sık çekim yapan kullanıcılar için flaştan yoksun bir akıllı telefon çok da tatmin edici olmayabilir.  Bunun yanı sıra kamera lensinin korumasız ve kapaksız olması çizilmelere, kire ve parmak izine davetiye çıkarıyor.

Fotoğrafçılık konusunda pek de bilgili olmayan bendeniz, Galaxy S’in odaklanma sistemine heyran oldum. Kamera açıkken ekranda bir yeri seçip, çekim tuşuna (orta) bastığınızda seçilen bölgeye odaklanma yapılıyor. Bunun yanı sıra gülücük ve yüz yakalama da Galaxy S’in kamerasıyla eğlenceli vakitler geçirmemi sağladı.

Ekran tam boy dokunmatik ekranlı olan Galaxy S’in kalbine geldik. Galaxy S 4 inçlik Super AMOLED ekranıyla harika bir video ve galeri deneyimi sunuyor. 480 x 800 piksel çözünürlüğe sahip olan ekranda, parlaklığı artırmaya hiç ihtiyaç duymayacaksınız çünkü Galaxy S’in standart kontrastı ve parlaklığı oldukça tatmin edici.

Kontrol & Dokunmatik
İtiraf etmeliyim ki Samsung Galaxy S’te gelen çağrıları cevaplamak ve mesaj atmak çok zevkliydi. Son derece başarılı olan dokunmatik sistem, Galaxy S’i keşdeferken sıkılmamanızı ve zorlanmamınızı sağlıyor.  Ön tarafında 3 adet tuşa sahip olan Galaxy S çok kolay bir şekilde kontrol edilebiliyor. Sol tarafta bulunan tuşla geri gelme işlemini, sağ taraftaki tuşla ise menü ve alt kategori seçeneklerine ulaşabiliyorsunuz. Ortadaki dokunmatik olmayan tuş ise uygulamalar arasında geçiş yapılmasına olanak sağlayabiliyorsunuz.

Galaxy S’in sol tarafında artır/azalt, sağ tarafında ise kilit/güç tuşu bulunuyor. Cihazın üst kısmında ise 3,5 mm jak ve microUSB yuvası var. Galaxy S’in en büyük dezavantajıysa başarılı kamerasını aktif edecek ya da çekimlerde kullanılabilecek bir tuşun olmaması. Kamera tuşunun olmaması çekimlerde zorlanmamıza neden oluyor.

Galaxy S ile mesaj yazmak da çok kolay ve zevkli. Sanal Qwerty klavye ile yazılan mesajlarda, sanal tuşların geniş olması hatasız metinler ortaya çıkarmamızı sağladı. Bunun yanı sıra Galaxy S’te de tıpkı iPhone’da olduğu gibi sohbet SMS sistemi var. Bu sistem SMS attığınız kişiyle mesajlarınızın alt alta listelenmesini sağlıyor.

Galaxy S’te Android 2.1
Android 2.1’in Galaxy S ile büyük bir uyum içinde olduğunu söyleyebiliriz. Samsung tarafından geliştirilen Touch Wiz 3.0 arayüzü ve Android 2.1 işletim sisteminin birlikte çalıştığı Galaxy S’te, 7’ye kadar ana ekran oluşturarak bunları kişiselleştirebiliyorsunuz.

Android’in entegrasyonu olan Google hizmetlerine de sahip olan Galaxy S’in tarayıcısında;  8’e kadar pencere açılabiliyor, dokunmatik zum yapılabiliyor ve çoklu dokunmatik kontrol edilebiliyor. Android 2.1 yüklü olarak satılan Galaxy S için önümüzdeki günlerde Android 2.2 Froyo güncellemesi yayınlanacak.

Sonuç
Galaxy S tasarımı, özellikleri ve yetenekleriyle Android’in amiral gemisi niteliğinde. Gerek standart gerekse multimedya kullanımlarında başarılı olan Galaxy S’in şu an piyasadaki en başarılı mobil cihazlardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Galaxy S’in bir de kamera tuşu ve flaşı olsaydı onu mükemmel olarak tanımlayabilirdik. Bu eksikliklere rağmen Galaxy S, kullanıcısına her yönden yetebilecek bir cihaz. Galaxy S’in en başarılı birimi ise şüphesiz ki ekranı.

Fiyat: 1,500 TL

Bilgi için: Samsung

scroll

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder