17 Eylül 2010 Cuma

Windows Server 2008 Deployments Services Kurulumu [Resimli Anlatım] - 1. Bölüm

 
Evet arkadaşlar bu makalemde sizlere Windows Server 2008 ile gelen Windows Deployments Services (WDS) ne olduğunu ve nasıl kurulduğu hakkında bilgi vereceğim.
Bu servisin amacı; örneğin 50 tane bilgisayarı olan bir şirkette her makineye dvd üzerinden sistem kurulumu yapmak çok zaman almaktadır. Bu servis Server 2003' te eski adıyla Remote Installition Server (RIS) geçmekte, yeni adıyla Windows Deployments Services (WDS) işletim sisteminin network üzerinden kurulabilmesi ve aynı zamanda çok sayıda makinanın kurulmasına yönelik daha basit ve aynı zamanda daha güvenlikli bir yapı sunmaktadır.

Windows Deployments Services (WDS) yapısı oluşturulacak network ortamında mutlaka Active Directory, DNS ve DHCP rollerinin yüklü olması gerekir.
Oluşturulacak işletim sisteminin image larının NTFS ile bölümlenmiş, server sisteminden bağımsız bir bölümde tutulmalıdır.
Network üzerinden kurulum yapılacak istemci makinalarda PXE desteği gerekmektedir.

Windows Server Deployments Services (WDS) kurulması :

1 : İlk olarak Server Manager açıp, Roles seçip buradan Add Roles tıklayın.

2 : Açılan Select Server Roles pencerinden Windows Deployments Services rolü seçip, next diyelim.

3 : Bu gelen pencerede Deployements Server ve Transport Server seçili olarak next diyelim.

4 : Yüklenecek olan rollerin özeti görülmektedir. Install tuşuna basın.


5 : Kurulum işlemini bitiriyoruz.

 Windows Deployments Services Yapılandırılması :
 Bu kısımda Windows Deployments servisinin yapılandırılması hakkında bilgi vereceğim.

1 : İlk olarak Windows Deployments servis konsolunu açıp, Server sekmesi altındaki sunucumuza sağ tıklayıp Configure Server seçiyoruz.

2 : Karşımıza hoşgeldiniz ekranında Windows Deployments bilişenlerini gösterilmekte, next diyoruz.


3 : Bu gelen kısımda, Windows Deployments üzerine yüklenecek imajların nerede tutulacağını belirtiyoruz. Klasörün yolunu belirtip, next diyoruz.

4 : Bu gelen pencerede DHCP ile ilgili seçenekler karşımıza çıkıyor. Do not listen on port 67 seçeneği Windows Deployments Services ve DHCP Server aynı makinede yüklüyse seçilir. Diğer seçenek ise Confure DHCP Option 60 to PxeClient seçeneği ise DHCP Server üzerinde bulunan istemcilere PxeClient tanımlaması yapar. Seçimleri yaptıktan sonra next diyoruz.


5 : Bu gelen kısımda, Windows Deployments Servisinin hangi tip istemcilere cevap vereceği konusunda ayarlamalar yapılmakta. Yalnız Active Directory tarafından tanımlanmışsa Respond only to know clients computer seçeneği Windows Deployments Servisi tarafından bilinen yada bilinmeyen tüm istemcilere cevap verilmesini istiyorsanız Respond to all (known and unknown) clients computer seçeneğini seçebiliriz. Diğer bir seçenekte Admin uygun bulduğu istemci makinalara imaj kurulumu yapılmasını istediğinizde For unknown clients, notify administrator and respond after approval seçeneğini seçim yapabilirsiniz. Finish diyoruz.


6 : Add images to the Windows Deployments Server Now seçeneğini seçip, Fnish diyoruz.

7 : Windows Deployments servisi bileşenlerinin yüklenmesinden sonra kontol amaçlı servis ayarlı kontrol edelim. bileşenlerin yüklenmesi bu kadar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder