14 Eylül 2010 Salı

Windows Server 2008 Active Directory Domain Kurulumu [Resimli Anlatım]

Merhaba arkadaşlar, bu makalemde Windows Server Active Directory Domain kurulumundan adım adım bahsedeceğim.
Active Directory işlemi sayesinde, ağdaki bilgisayarlara uzaktan yazılım yüklenebilir, işletim sistemi kurulabilir, yazılımlar yasaklanabilir, parolasını unutan kullanıcının hesapları resetlenebilir. Kullanıcıların masaüstü ortamları, kullandıkları uygulama alanlarına müdehale edililebilir vb. gibi bahsedilecekler uzar gider.

Active Directory Kurulumu

1 : Active Directory kurulumunu başlatmak için Start (Çalıştır) kısmına "dcpromo" yazıyoruz ve karşımıza Active Directory Domain servisi sihirbazı ekranı geliyor. Next diyerek devam ediyoruz.


2 : Gelen pencerede Windows Server 2008' in önceki Windows sürümleriyle ilgili uyumluluk denetleyeceği hakkında bilgi veriyor, next diyerek geçelim.


3 : Bu gelen kısımda yeni bir domain oluşturmak veya var olan bir domain için yeni bir domain controller oluşturma seçeneklerinden bahsediyor. Biz burda yeni bir domain oluşturacağımız için "Create a new domain in a new forest seçeneini seçip, next diyoruz.


4 : Bu kısımda domain' imize vermek istediğimiz ismi giriyoruz. verilecek uzantı ".com veya .local" olmalıdır.

5 : Ekranda görülen Domain Name NetBIOS kısmını değiştirmiyoruz. Next diyoruz.


6 : Bu kısımda ise, Forestlarınızda Windwos 2000 veya Windows 2003 Domain Controller (DC) var ise mod 2000 de kalsın. Yok eğer bütün Forest yapınız Windows 2008 üzerine olacak ise Windows Server 2008 ayarlayabilirsiniz. Next diyelim.
 
 
7 : Bu adımı next diyerek geçelim.

8 : Bu pencerede Yes ile başlayan seçeneği seçip, next diyoruz.

9 : Var olan bir Dns sürücümüzün olmadığı konusunda uyarı alıyoruz Yes i seçiyoruz.
 

10 : Active Directory sistemininde Database Folder, Log Files Folder ve SYSVOL Folder nerede tutulacağını belirtiyoruz. Active Directory performansını arttırılması için bu belirttiğim dosyaların farklı bölümde tutulması uygundur.
 

11 : Administrator hesabı için kullanılacak parola belirlenir, yalnız girilen parola komplex olmalıdır. Next diyerek devam ediyoruz.

12 : Gelinen tüm aşamaları gözden geçirip, next diyerek devam ediyoruz.

13 : Karşımıza gelen pencerede Active Directory servisinin yapılandırılma işlemi başladı. Yapılandırılma işlemi bittikten sonra makineyi yeniden başlatmamız istenecek, yeniden başlattıktan sonra Active Directory Services'i kullanmaya başlayabiliriz.
 

Active Directory Domain Services nin kurlumunu anlatım. Bir sonraki makalemde görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder