
Çıkış tarihi Microsoft tarafından 22 Ekim 2009 olarak belirlenmiştir. 22 Temmuz 2009 tarihinde yapı numarası 6.1.7600 olan sürümü çıkmıştır ayrıca bu, RTM (Release To Manufacturing) yani üretime hazır sürümdür ve üreticilere ve Microsoft iş ortaklarına dağıtılmaya başlanmıştır.
Adlandırma :
Microsoft, bu işletim sisteminin adını neden Windows 7 olarak belirlediğini Windows Vista Team Blog sitesinde açıklamıştır.
Windows'un ilk ana sürümü Windows 1.0
[1]; ikinci ana sürümü Windows 2.0
[2]; üçüncü ana sürümü Windows 3.0 ve bunun alt sürümü Windows 3.1
[3]; dördüncü ana sürümü Windows 95 ve dördüncü ana sürümün alt sürümleri Windows 98, Windows 98 Second Edition ve Windows Millennium Edition
[4]; beşinci ana sürümü Windows 2000 ve bunun alt sürümleri Windows XP , Windows XP 64-Bit Edition ile Windows XP Professional x64 Edition
[5]; altıncı sürümü Windows Vista; ve bunun alt sürümü
[6] ayrıca, sayı içindeki sayı bakımından yedinci sürüm olarak değerlendirilebilecek Windows 7. Yani Windows 7'nin sistem çekirdeği NT 7.0 değil NT 6.1 olup Windows Vista teknolojilerini baz almaktadır. Şu an en son sürümü RTM sürümü 22 Temmuz 2009 tarihinde bitirilmiş 22 Ekim 2009 tarihinde satışa sunulmuştur.
Windows 7 Release Candidate (Türkçe: Sürüm Adayı) ya da kısaca RC, 30 Nisan 2009 tarihinde MSDN üyeleri için beş dilde (İngilizce, Almanca, Fransızca, Japonca, İspanyolca) yayınlandı. RC'nin son kullanıcı sürümü ise 5 Mayıs 2009 tarihinde, Windows 7 web sitesinde yayınlandı.Nihaî Sürüm (RTM) :
Windows 7 RTM (nihaî) sürümü 6 Ağustos 2009'da MSDN ve TechNet kullanıcılarının hizmetine sunulmuştur ve 22 Ekim 2009'da son kullanıcıyla buluşmuştur.Genel Bilgi :
Windows kullanıcıları, Windows 7 ile Windows Vista'ya göre daha hızlı bir deneyim yaşayacaklar. Windows 7 ile kullanıcılar, bilgisayarlarını çok daha hızlı başlatabilecek ve kapatabilecekler. Microsoft'a göre, gelişmiş Görev Çubuğu ile uygulamalar arasında geçiş yapmak bir eğlence hâline dönüşecek; yeni araç çubuğu ile kullanıcıların, yazılımlar ve belgeler arasında daha rahat ve hızlı bir şekilde dolaşmak mümkün olacak. Windows 7 ile yeni Windows Aero özellikleri, temiz bir masaüstü daha az uyarı ekranı anlamına geliyor.
Windows 7'nin sunduğu yüksek sistem güvenilirliği, daha uzun pil ömrü ve daha az uyarı ekranıyla kullanıcılar, zaman verimliliğini artıracaklar.Çok konuşulması beklenen çoklu temas teknolojisi, kullanıcının bilgisayar ekranında yapacağı birkaç parmak dokunuşuyla istediği dosyaya, bilgisayara veya cihaza hızlı biçimde ulaşmasını sağlıyor.
Windows 7'nin açıklanan önemli özellikleri:
Windows XP Modu :

Şeffaf Pencere :

Simgeye tıkladığınızda ise tanıdığınız "Masaüstünü Göster" süreci gerçekleşiyor. Aynı şekilde gözlemlemek istediğiniz bir pencereyi odaklama özelliği de çok yardımcı oluyor. Bu iş için fare imlecini Görev Çubuğu'ndaki bir ön izleme penceresi üzerine getirin. İmleci üzerine getirdiğiniz pencere hariç diğer tüm açık pencereler yeni "Masaüstünü Göster" efektine benzer bir şekilde şeffaflaşıyor.
Böylece geçiş yapmak istediğiniz pencereye odaklanmanız çok daha çabuk gerçekleşiyor.
Yeni Klavye Kısayolları :
- Alt+P Pencerelerde önizleme seçeneğini kapatır veya açar.
- Windows + G Masaüstü dosyalarını tüm pencerelerin önüne getirir.
- Windows + + (artı tuşu) Uygun konumdaysa yakınlastırma seçeneğini açar ve yaklaştırır.
- Windows + - (eksi tuşu) Uygun konumdaysa yakınlastırma seçeneğini açar ve uzaklaştırır.
- Windows + Yukarı ok Aktif pencereyi tam ekran boyutuna büyütür.
- Windows + Aşağı ok Aktif pencereyi simge durumuna küçültür.
- Windows + Sola ok Pencereyi küçültür ve ekranın sol tarafına dayar.
- Windows + Sağa ok Pencereyi küçültür ve ekranın sağ tarafına dayar.
- Windows + Home Aktif pencere dışındaki tüm pencereleri küçültür veya büyütür.
Yenilenen Görev Çubuğu :
Taskbar : Burada kategorileştirme söz konusudur. Yani bir simge altında o yazılımın pencerelerini barındırıyor. Böylelikle birden fazla pencere açtığınızda sizi rahatsız eden bir sistem çubuğundan kurtarıyor.Kategorinin üzerine geldğiniz zaman, o kategori altında bulunan pencereleri görüyor ve dilediğimiz pencereye geçiş yapabiliyorsunuz. (Eğer üzerine durup geçiş yapmak istemiyorsanız, Kontrol Tuşu + Sol Tık" ile o kategoriye tıkladığınızda en son açtığınız pencere, doğrudan açılacaktır.
Aero Shake :

Efekti görmek için; masaüstünde birden çok pencere açıkken, bunlardan bir tanesini tutup sallayın.
Starter Edition
- Daha basit ve kullanımı daha kolay
- Windows 7 Starter, sizinle yapmak istedikleriniz arasındaki işlemleri azaltarak (daha az bekleme, daha az tıklatma, ağlara bağlanırken daha az sıkıntı) ağ dizüstü bilgisayarlarının kullanımını kolaylaştırır.
- Ev Grubuna bağlanma özelliği var fakat ev gurubu oluşturma ile masaüstü arkaplanı değiştirme ve aero arabirimi gibi özellikleri yok.
Windows 7 Home Basic
- Her gün yaptığınız işlemleri hızlandırır ve kolaylaştırır
- Windows 7 Home Basic, en sık kullandığınız yazılımlara ve belgelere erişmeyi daha basit hale getirir; böylece aramaya daha az, işlem yapmaya daha çok zaman ayırabilirsiniz.
Windows 7 Home Premium
- Windows 7 Home Premium bir ev ağı oluşturarak sevdiğiniz fotoğraflar, videolar ve müziğin tümünü paylaşmanızı kolaylaştırır.
- TV izleyebilir, duraklatabilir, geri sarabilir ve kaydedebilirsiniz.
- Daha çok eğlence ve oyun için tasarlanmıştır.
Windows 7 Professional
- İşyerinde ve evde ihtiyaç duyduğunuz her şey için.
- Birçok Windows XP verimlilik yazılımını Windows XP Modu'nda çalıştırabilir ve otomatik yedeklemelerle verileri ev ve işyeri ağınıza geri yükleyebilirsiniz.
- Ayrıca Etki Alanı Bağlantısı ile şirket ağlarına bağlanabilirsiniz.
Windows 7 Ultimate
- Tüm özellikleri isteyenler için tasarlanmıştır.
- Windows 7 Ultimate en kullanışlı ve güçlü Windows 7 sürümüdür.
- Home Premium'un eğlence özelliklerini ve Professional'ın birçok Windows XP verimlilik yazılımını Windows XP Modu'nda çalıştırabilmeyi de içeren iş olanaklarını, kullanım kolaylığıyla birleştirir.
- Ek güvenlik için, verilerinizi BitLocker ve BitLocker To Go ile şifreleyebilirsiniz. Ayrıca daha fazla esneklik için, 35 dil arasından istediğinizi seçerek çalışabilirsiniz.
Kaynak : Vikipedia
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder